Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Handmade (Hogyan készül)

dscn1159.jpgÁtalakításokknál előszeretettel használom a Hachette által készített modelleket. Könnyű szétszerelhetőségük miatt.

 

 

 

 

dscn1161.jpgElső lépés, hogy teljesen szét kell szerelni a modellt. Általában az alvázat 1db csavar tartja, majd ki kell pattintani a plexi üveget, végül belülről lehet kipattintani a lámpákat és a hűtőrácsokat.

 

 

 

 dscn1162.jpgMásodik lépésben a kívánt alapszínre fújjuk a modellt. A legjobb festék a sima egy komponensű általános spray festék (Duplex festék), mert nem kell elötte megcsiszolni a modellt, mint az akril festéknél. A másik előny, hogy kemény marad a festék réteg, még akrilnál puha, így előfordulhat, hogy ha megfogjuk a modelt, akkor benne marad az ujjlenyomat. 3 réteg festéket szoktam felvinni a modelre, de csak nagyon vékony rétegben. A festeni nem kívánt részeket ragasztószalaggal lefedem, ezt bármelyik festékes boltban lehet kapni. Ha kétszínű a modell, akkor lefestem a világossabb színnel a modelt, majd ha megszáradt maszkolószalaggal lefedem azt a részt, ami világos színűnek kell lennie. Azután jöhet a másik szín.

dscn1164.jpgHarmadik lépés a matricák (Decal-ok) felragasztása, a megadott helyre, amelyek vizes alapúak, tehát a felragsztás után várni kell még megszárad, mert könnyen elcsúszhatnak, ez kb. 5-10 perc. Előnye a vizes alapú matricáknak, hogy felhelyezés után a kivánt helyre, vagy pozícióba igazíthatók, nem ragadnak azonal a felülethez.

Negyedik lépés a felnik színezése, ennek legjobb megoldása, ha a gumikat levesszük, majd lakkfilccel a kívánt színre festjük.

dscn1169.jpgÖtödik lépés az összeszerelés, itt vigyázni kell hogy ne sérüljön a modell teste, mert nehézkes a javítás. Az elemek helyreigazítása után egy pici pillanatragasztóval fixálom őket, hogy véletlenül se essenek ki. Az utolsó lépés az alváz visszarakása. Most már csak gyönyörködni kell a kész modellben.